Riskutbildning 1

Risk ettan

Riskettan (kallas även för riskutbildning del 1 eller riskkurs del 1) infördes som en obligatorisk del av körkortsutbildingen den första april år 2009 och är den första delen av riskutbildning (den andra delen av “Halkkörningen”).

Riskettan innefattar, som namnet avslöjar, olika typer av riskbeteenden i trafiken såsom alkohol, droger och trötthet. Riskettan är en viktig del av Trafikverkets Nollvision – en vision som slagit fast att det är oacceptabelt med dödsoffer i trafiken och att vi som samhälle måste jobba aktivtför att förebygga och förhindra trafikolyckor.

Riskettan syftar bland annat till att öka medvetenheten om farliga beteenden i trafiken och skapa förutsättningar för ett ansvarsfullt körande. Poängen är att du som körkortselev ska bli medveten om riskerna med ett visst beteende bakom ratten men också få verktyg och råd om hur du undviker ett sådant beteende.

Det är också viktigt att förstå att du måste ha genomfört båda dina riskutbildningar innan du kan utföra teoriprovet och uppkörningen. Däremot finns det inga krav på att du måste genomföra Riskettan innan Halkkörningen (riskutbildning del 2). Du kan alltså först göra halkkörningen och sedan utföra Riskettan.Inga kommande händelser kunde hittas